Rozejít se, nebo zůstat?

01.11.2019 18:36

Co vám vztah dává a bere? Zažíváte více hezkých, nebo nešťastných okamžiků? Vztah se vyvíjí a prochází zkouškami, občasná hádka tedy není nic špatného. Ale pokud nacházíte více záporů, je načase posunout se dál. Chcete mít jistotu, že se rozhodnete správně? Odpovězte si na následující otázky.

Dává vám vztah pocit bezpečí?
V ideálním vztahu se cítíte bezpečně už při pomyšlení na vašeho miláčka. Dává vám pocit jistoty, rádi se vracíte domů, po boku vašeho protějšku je svět v pořádku. Jste naopak raději kdekoli jinde, domů se vám nechce, bojíte se „Co tomu řekne miláček“? Pocit bezpečí evidentně nemáte.

Chce po vás partner/ka, abyste se výrazně změnili?
Láska mimo jiné znamená, že vás ten druhý přijímá takové, jací jste. Nejen vaše úžasné vlastnosti, ale i drobné zlozvyky, styl oblékání, podporuje vás ve vašich koníčcích. Chce po vás vaše láska, abyste se změnili tak výrazně, že to vlastně nebudete vy? Nejste modelína, kterou si každý může „uplácat“ podle sebe. Dovolte vám oběma najít někoho, kvůli komu se nebudete muset od základu měnit.

Dává partner/ka jen plané sliby?
Znáte to cvičení důvěry, kdy padáte na záda a člověk za vámi vás má chytit? Učí se tím nejen důvěra, ale ukazuje se spolehlivost. Potřebujete se spolehnout, že vás člověk za vámi chytí. Že tam je. Že vás, doslova i obrazně, podrží. Nejdůležitější je to právě ve vztahu. Porušuje váš miláček všechny sliby, které vám dá? Nezáleží, jestli jde o koupi rohlíků cestou z práce nebo letní dovolenou. Každému se něco nevydaří. Konstantní porušování slibů ale ukazuje, že si vůbec neváží vašeho času a důvěry.

Srovnává vás s ostatními?
Jeho kolegyně tohle, její kolega tamto. Kamarád z dětství byl mnohem lepší v plánování akcí, maminka chodila vždy parádně oblékaná, podle šéfové se dají řídit hodinky. Umí váš miláček jen srovnávat s ostatními, nikdy si ale nevšimne, v čem jste skvělí vy? Tak na co ještě čekáte?

Kritizuje nebo dává nevyžádané rady?
Konstruktivní kritika může být velmi prospěšná. Konstantní je naopak škodlivá a spíše je „kritikou pro kritiku“. Nikdy se nenechte přesvědčit, že neustálá kritika vám má pomoci. Zvláště v případech, že takový človíček nikdy nepřijme, pokud kritizujete vy jeho. Nevyžádaná rada je jen o něco mírnější. Ani tou se ale nemusíte řídit, ať se tváří sebelépe. Jednou za čas je to v pořádku. Pokud neslyšíte nic jiného, rozhodně to není pro vaše dobro.

Máte jasno, zda se máte rozejít, nebo je ještě co zachraňovat? Ať už se rozhodnete jakkoli, pamatujte, že člověk po vašem boku není poslední člověk na světě. Nejste povinni strávit zbytek života s někým, kdo si vás neváží a neinvestuje do společné budoucnosti.