Jak se zbavit žárlivosti?

31.05.2017 21:57

Co je to vlastně žárlivost? Vědecky řečeno - jde o nadměrné ulpívání na určité osobě, spojené se strachem nad její ztrátou. Vidíte, jak je žárlivost nezdravá pro oba zúčastněné? Čtěte, jak se jí zbavit, než zničí váš vztah!

1. Přiznejte si ji
Žárlivost nezačíná u toho druhého. Na vině jsou pochybnosti o sobě samém. Jste pro svou lásku dost atraktivní? Zajímaví? Inspirující? Žárlivost vzniká ze strachu, že váš partner potká někoho, kdo mu bude vyhovovat více než vy. Jděte až do nitra svých pocitů a zjistěte, čeho se tolik bojíte. Poznaný strach je pak o mnoho menší.

2. Najděte jistotu
Smiřte se s tím, že zkrátka nikdy dopředu nevíte, co bude. Promluvte si o tom, pokud potřebujete. I jednoduché přiznání „že a proč“, vám může pomoci najít řešení. Nejvíce se ale přestaňte soustředit jen na váš vztah. Najděte si koníčky, znovu se sejděte s kamarády. Získáte klid a navíc budete hned atraktivnější. Nejen pro sebe, ale i pro svého partnera / svou partnerku.

3. Nedomýšlejte si
Ostatním lidem do hlavy nevidíte. Vkládat jim do hlavy myšlenky vede jen k řetězu omylů a nedorozumění. Pokud něco potřebujete nutně vědět, zeptejte se na rovinu. Jestliže si nejste jistí, jak vaše láska myslela nějakou větu nebo tón řeči, zeptejte se. Říkají a dělají něco? Nehledejte za tím skrytý smysl. Berte to tak, jak je to před vás položeno a vy se s danou situací musíte nějak vyrovnat.

4. Řešte situaci
Už jsme na to narazili v předchozích bodech. Ovšem pokud jste je všechny provedli a stále žárlíte nebo se cítíte nejistí, je čas zapojit do této situace konečně i vaši polovičku. Sedněte si spolu a na férovku si promluvte. Ať už jste v autě našli cizí spodní prádlo, nebo se jen dvakrát v jednom týdnu vrátili domů pozdě. Obojí má důvod k řešení. Buďte však jasní. Všímáte si „toho“ a kvůli „tomu“ neustále žárlíte? „Tamto“ zase vypadá, jako kdyby... A tak dál. Pokud se vám něco na vašem vztahu nezdá, řešte to. Je lepší vědět, na čem doopravdy jste, než žít neustále ve strachu a nejistotě.