Rady a tipy k randění pro rodiče samoživitele

29.03.2019 13:14

Až 50 % manželství skončí rozvodem. S takovým číslem je jasné, že existuje velká spousta svobodných matek a otců, kteří chtějí znovu randit a poznávat lásku.

Randění je obtížné v každé situaci. Svobodní rodiče přitom řeší oproti bezdětným jedincům celé kvantum dalších věcí. Jaký efekt má jejich randění na jejich děti, koho vybrat, nenechat se ovlivnit negativitou okolí… Zatím jste se neodvážili znovu vplout do vod lásky? Přečtěte si pár tipů jak randit, i když máte doma děcko.

Ano nebo ne?

Váš předchozí vztah nevyšel. To je fakt a nikdo s tím nic nenadělá. Možná nejste v tuto chvíli nadšeni představou začínat vztah „zase od začátku“, a to je také v pořádku. Můžete zůstat svobodným a zasvětit život dětem, práci a časem i koníčkům. Protože ale čtete tento článek, nejspíše si chcete užít ještě nějakou tu legraci i mimo rodičovství, že? A to je naprosto v pořádku! Že máte děti neznamená, že si už nesmíte užívat, žít a prožívat lásku. Jste jen svobodný rodič!

Začátky berte pomalu

V pubertě bylo randění nádherně jednoduché, teď ale musíte myslet také na své děti. Všechno, co jako rodič uděláte, je totiž nějak ovlivní. Dokud tedy není váš nový vztah skutečně vážný, je nejlepší je z něho vynechat. Nechte lásku růst. Samozřejmě před svým novým partnerem nebo partnerkou netajte, že děti máte! Není ale třeba na věci tlačit. Navíc představit svým dětem každý týden někoho jiného pro ně může být dost matoucí. Čím jsou mladší, tím spíše. Jakmile dojde na seznamování, nenuťte ani děti, ani svého miláčka druhé straně. Vztahy nevzniknou ze dne na den, dejte tedy všem čas, aby si na sebe navzájem zvykli.

Jděte online

Nejspíše už vám je jasné, že seznámit se s někým, když máte děti, není nic snadného. Část se lekne, část se nechce seznámit vůbec. A také, kde jen tak potkáte někoho, kdo se seznámit chce a děti mu nevadí? Internet je v tomto případě zlatý důl a neměli byste se ho vůbec bát. Na seznamkách víte, že ten na druhé straně někoho hledá, z profilu se dozvíte víc informací než na prvním rande. A zejména: vyhnete se potenciálně nepříjemnému okamžiku, kdy své lásce oznámíte, že máte děti. Na profilu všem nalijete čistého vína. A sami se dozvíte, že třeba i druhá strana už nějakého toho špunta také má.

Nikdy se nestyďte, neomlouvejte, ani neobhajujte

Zvláště na začátku dělá většina svobodných rodičů tu chybu, že se neustále omlouvá. Vysvětlují, jak se vlastně stali svobodným rodičem, proč to nevyšlo, dokonce se omlouvají, že vůbec nějaké potomky mají. Ne! Buďte na svoji rodinu i na sebe pyšní a vždy dávejte najevo, že vaše děti jsou bonus do vztahu, ne obtíž. Čím víc se budete omlouvat, tím spíš se bude druhá strana bát, že vztah nezvládne. I kdyby sami měli potomstvo! Také se nevyhýbejte tématu dětí. Na rande se soustřeďte na vás dva, ale když na to přijde řeč, mluvte i o svých ratolestech.

Hledejte životního partnera

Na závěr jedna mantra přímo pro vás. Vždy myslete na to, že hledáte lásku. Pro sebe. Není nic špatného na tom chtít něco jen pro vás, někoho, s kým budete usínat v objetí a špitat si dospělácké tajnosti. Pokud chcete druhého rodiče pro své děti, na to jsou jiné stránky. Na seznamovacích vždy hledáte životního partnera.