Tipy na rande od vztahových expertů

25.06.2018 14:50

Přestaňte myslet na první rande jako na nutné zlo. Nervozita k němu zkrátka patří. Zároveň je to ale obrovská příležitost zažít hodně legrace, poznat nového, úžasného člověka a možná i vyzkoušet něco, co jste ještě nikdy nezažili. Soustředit se na samotné zážitky a ne na potenciální budoucnost, vám hodně pomůže se uvolnit. Ale jak na to? Přinášíme vám vybrané metody vztahových expertů.

Vytvořte si uklidňující rituál
Ještě než vyrazíte na první rande, se můžete nabít pozitivní energií a uklidnit své rozjitřené nervy. Hodí se to, zvláště pokud jste opravdu nervózní. Strach výrazně posiluje obava z neznámého. Vytvořte si tedy rituál, který provedete vždy před každou schůzkou. Brzy si tento rituál vaše mysl spojí s klidem a potěšením. Není pak nic snadnějšího, než ho vždy zopakovat. Neznámé rande promění v situaci, kterou již znáte a není třeba se jí obávat.

Neočekávejte toho od jediného rande příliš
Čím více si toho vysníte, tím spíše vaše představy naruší drobná maličkost. Myslete na rande jako na příležitost potkat nového a zajímavého člověka. A oceňte jeho nebo její touhu strávit s vámi pár hodin jejich volného času. Neočekávejte, že svůj protějšek prokouknete od shora až dolů a uvidíte, jakou budoucnost byste s ní / s ním měli. Nevkládejte všechny své naděje do téhle jediné schůzky. Jde zkrátka jen o další schůzku. Berte to tak!

Ptejte se na to, co vás skutečně zajímá
Společensky správná konverzace je sice naprosto bezpečná a nehrozí vám, že se spálíte, zároveň se z ní ale nic moc zajímavého nedozvíte. A celé rande bude poměrně nudné. Ptejte se na to, co vás doopravdy zajímá, i kdyby to bylo „Co si vlastně myslíš o monogamii“ nebo „Soudě podle toho batikovaného trika, ty nebudeš moc na moderní technologie, co?“

Neignorujte nepříjemné pocity
Stává se to zvláště těm, kteří „už prostě chtějí zase s někým chodit“. Tak moc si přejí, aby rande dopadlo dobře, že úplně ignorují všechna výstražná znamení. Snažte se nejen neočekávat moc, ale všímat si úplně všeho. Včetně nepříjemných dojmů nebo pocitů nesympatie. Samozřejmě neříkáme, abyste všechna svá rande podrobili křížovému výslechu a zkoumali každou žilku v obličeji, zda vám v něčem nelžou. Pokud ale dělá věci, které se vám nelíbí, nebude to pro vás ten pravý / ta pravá.