Zabijáci vztahu

30.01.2018 12:41

Neexistující komunikace, nezájem a nevěra jsou jako zabijáci vztahů natolik známí, že si z nich většina udělala mantru. Dobře známá rada „Vyhni se třem špatným N a vztah bude klapat.“, ale úplně nefunguje. Mnohdy se totiž dopouštíme snad i větších omylů, které děláme podvědomě. Co dalšího vám tedy ničí partnerský vztah?

Společenská očekávání od páru
Nebo také představy o tom, jak má vztah vypadat či obrázek získaný z filmů. Nejen v dětství se totiž učíme napodobováním. Svůj vztah poměřujete s tím „dokonalým“, o kterém se všude píše nebo mluví. Přepnete tak na očekávání, že vztah je závazek a že ruhý má vůči vám najednou povinnosti a vy k němu / k ní také. Držíte se také pravidla, že byste se měli na třetím rande políbit, na pátém pomilovat a pokud tato pravidla porušíte, stane se něco strašného? Rozbijte tuhle představu ve své mysli. Osvoboďte se od konvencí. Budujte vztah tak, jak to vyhovuje vám, ne ostatním.

Nechcete si přiznat, že jednáte sobecky
A teď nemyslíme tím, že se svého miláčka pravidelně neptáte na jeho či její den, i když oba tuhle otázku nesnášíte. Ve vztahu se chováte mile, vstřícně a štědře. Nic divného, vždyť se přece milujete. Ovšem ve chvíli, kdy váš protějšek poruší některé ze „společensky daných pravidel vztahu“, je oheň na střeše. Přiznejte si, že lásku chcete i pro sebe. I vy chcete dostávat milé a štědré chování. Teprve když rozbijete představu o vlastní nesobecké lásce, začne taková být. Přiznejte si svoje vlastní záměry, proč se chováte tak, jak se chováte a uvidíte, že začne být váš vztah spokojenější.

„Partner se nemění“
V životě jednáme podle určitých kódů, a to je v pořádku. Když se usmějeme, paní na pokladně bude rychlejší. Jestliže budete milí na zákazníka, dostanete větší provizi. Lidem ve svém životě ale dopřejte možnost se změnit. Čím déle spolu jste, tím více zvyklí jste na to, že váš miláček nesnáší pavouky nebo, že je každé pondělí morous. Přestaňte nahlížet pod povrch. Že zase porušil váš protějšek stereotyp? A co! Nebraňte si navzájem v rozvíjení, podporujte se!

Stále něco požadujete
Abyste mohli být šťastní, musíte umět být šťastní i sami se sebou. Tedy bez přítomnosti partnera. Čím více vyžadujete jeho nebo její pozornost, lásku, věrnost a poslušnost, tím jste závislejší. Berete tomu druhému jeho podstatu. Váš miláček není povinen zahánět vaše chmury, dělat vám pravidelnou společnost, vždy s vámi ve všem souhlasit. Nikdy nezapomínejte, že jste dvě individuální osobnosti a nevyžadujte, aby vám ten druhý byl neustále k dispozici.