5 tipů, jak si udržet partnerský vztah

14.10.2016 15:58

Na začátku každého vztahu vysvitne velká naděje, že je to láska jako trám. Slíbíte si totiž, že je to láska „až na věky“. Jenže čím dál více vztahů končí rozchodem a čím dál více manželství se rozvádí. Proč tomu tak je? Proč si lidé neumí udržet spokojený vztah? Co dělají špatně? Víme to!

1. Naučte se říkat: „Mrzí mě to.“
Vídáte se každý den? Jenže ne vždy máte dobré nálady na rozdávání? Jste unavení, nervózní nebo prostě ztratíte jen trpělivost? Naučte se ohleduplnosti. Poděkujte, když něco od partnera dostanete nebo pro vás něco milého udělá. Omluvte se, pokud jste partnerovi nějak ublížili. Ať už vědomě či nevědomě. Každodenní drobnosti jsou takové, na kterých postavíte silný partnerský vztah. Naučte se omlouvat za věci, které se vám nepovedou.

2. Zrušte akademickou čtvrthodinku
Jak drobnosti partnerský vztah staví, banální problémy ho mohou zničit. Známá akademická čvrthodinka je jedním z důvodů, proč může vaše láska skončit. Na začátku nemusí vadit, že přijdete na schůzku o něco později. Ale s postupem let, kdy chodíte pozdě na každou akci, na které se domluvíte, se tento zlozvyk začne zajídat. Neudělejte si z pozdních příchodů a odchodů pravidlo. I taková nedochvilnost vám přičítá „mínusové body“.

3. Pořádek
Máte každý jiný smysl pro to, co se ještě považuje za uklizené a co už je nepořádek? Zrovna ohledně pořádku si ale nastavte pravidla a dodržujte je. Je to známka vaší úcty k tomu druhému. Ve vztahu už nejde jen o uklizeno / neuklizeno. Vyluxovaná podlaha se zdá jako naprostá banalita, ale když svou polovičku nutíte 10 minut po úklidu chodit po drobečkách z vaší svačiny, moc si její nebo jeho práce nevážíte. A tím pádem ani vaší společné lásky.

4. Jeden společný koníček
Říká se, že se protiklady přitahují a občasné hádky jsou kořením ve vztahu. Také se ale říká, že byste měli společně sdílet alespoň jeden zájem. Od skákání padákem po sbírání známek. Strávíte  spolu i jiné chvíle než večer před televizí? Nevyčítáte si, pokud váš partner investuje do svého koníčku, přestože vy si o tom myslíte, že jde o pouhé marnění času? Najděte si také něco, co vás bude bavit!

5. Sex
Vaše touha je spíše ukazatelem, že se něco děje. Chuť se milovat s věkem ani postupem času nijak nemizí. Dusí ji zbytečné hádky, násilí nebo naopak lhostejnost vůči tomu druhému. Stejně tak je to i s dotyky. Pokud se nepolíbíte ani při ranním odchodu do práce nebo si na procházce nepodáte ruku, kde chcete brát chuť na sex? Buďte k sobě ohleduplní, vyjadřujte si lásku drobnostmi a nevyhýbejte se dotykům. Váš vztah pak vydrží až do konce života!