Čerstvě svoji? Přinášíme ty nejlepší rady pro novomanžele

22.09.2020 22:53

Snad každému páru se dostalo „rad“, že manželství je těžké, nebo hloupých vtipů na téma, že teď už ani jeden z vás tak snadno ze vztahu neuteče. Ale praktické rady nikde.

Proto jsme se zeptali párů, jejichž manželství vydrželo dlouho, psychoterapeutů a vztahových expertů, co by poradili čerstvě sezdaným párům. Podívejte se na jejich rady!

Udělejte ze svého bytu skutečný domov
Vytvořte spolu místo, kde skutečně chcete trávit čas, spolu i příležitostně sami. Kde se oba budete cítit dobře. Pořiďte si spolu voňavé svíčky, nakupte deky, zkrátka se ponořte do přetváření vašeho domova v místo, kam můžete společně utéct před okolním světem.

Nezapomeňte na romantiku
Nezapomínejte na všechny ty zvyky, jež jste si osvojili během „obyčejného“ chození. Během společného jídla odložte telefony daleko mimo dosah. Choďte spolu na rande. I doma se nastrojte, nebo přinejmenším nenoste jen tepláky a vytahaná trika.

Nebuďte na sebe přísní
Není každý den posvícení, jak se říká. A to je v pořádku. O nedokonalostech a třecích plochách spolu mluvte. Nevyčítejte si je. Neexistuje „správná cesta“, jak má vaše manželství vypadat nebo co máte chtít, co se má stát. Každý pár má svou vlastní cestu.

Opírejte se o sebe navzájem
Skvělá věc na manželství je, že teď máte ve svém životě někoho, o koho se můžete opřít. Jistě, bylo to tak i v době randění, ovšem při svatbě jste se plně oddali tomu druhému. Teď jste skutečný tým, ve zdraví i v nemoci… dál to znáte. Nebojte se domluvit, že například s dětmi zůstane doma ten, kdo bude ve chvíli jejich narození vydělávat méně. Nechte se obskakovat, když budete nemocní.

Děkujte
Slovíčka prosím a děkuji mají velkou moc a neměli bychom je zapomínat ani po svatbě. Buďte vděční a nepřehlížejte dobré věci, které váš miláček do manželství přináší, slovním vyjádřením díků. I obyčejná esemeska s textem „Děkuji“ může v dlouhodobém měřítku znamenat neuvěřitelně dlouho.

Starejte se a rozmazlujte (i) sebe sama
Je poměrně snadné ztratit se v každodennosti. Tak moc se položit do pěstování vztahu a rozmazlování toho druhého, až zapomenete na sebe. I v manželství si ordinujte dny sami pro sebe a odpočívejte sami se sebou a po svém.

Pokračujte na dobrodružné cestě
Zvláště po všem tom vzrušení a zařizování kolem svatby je nebezpečí, že spadnete do všednosti až příliš. Svatbou ale nic neskončilo. Pokračujte na té vzrušující cestě, na které jste byli v době randění. Vědci zdůrazňují, že novota, jako je podstupování rizika, zkoušení nového či učení se, uvolňuje v mozku dopamin. Dobrým startem jsou novinky v ložnici, proč ale nezkoušet nové recepty, nové cíle dovolených nebo bourat do sebe v autíčkách na pouti? Nikdy se nepřestaňte učit, experimentovat a zažívat další dobrodružství.

Hodně štěstí.