Chyby, které odsoudí váš vztah k záhubě

24.02.2020 19:15

Orientovat se ve vztazích, je někdy značně komplikované. Nezáleží, jestli jste spolu právě začali randit, nebo se milujete už nějakou tu dekádu. Abychom vám to co nejvíce ulehčili, dali jsme dohromady 5 největších chyb, které odsoudí váš vztah ke konci.

1. Měnit vztahy jako ponožky
Vytvořit vážný a fungující vztah se vám nepodaří, pokud budete skákat z jednoho partnerského vztahu do druhého. Důležitá je kvalita, ne kvantita. Vybírejte si a přemýšlejte, koho po svém boku chcete. Abyste to zvládli, potřebujete strávit nějaký čas o samotě. Tedy bez vztahu. Jen tak poznáte, jaký typ osobnosti jste vy sami. Přirozeně se vám také vytříbí, jaké jsou vaše životní cíle. Ve vztahu se pak ujistěte, že se shodujete. Abyste za dva roky nezjistili, že vy děti chcete, ale váš protějšek ne.

2. Ignorovat varovná znamení
Proč? Protože se časem vyřeší problém sám? Prvních pár měsíců vztahu je většinou vždycky fajn. Až na těch pár maličkostí, které vám mohou na miláčkovi vadit. Říkáte si, však ono se to vytříbí časem, že? Nevytříbí. Skrze růžové brýle je dokonalé úplně všechno. Nezapomeňte ale poslouchat i svou vlastní intuici. Neignorujte věci, jež vidíte i přes ty nasazené „růžovky“! Těch pár „drobností“, které vás zatím pouze lehce znepokojují, časem pravděpodobně přeroste ve vážný problém.

3. Vykašlat se na přátele
Je to známá věc. Když si najdete lásku, zjistíte, že najednou máte mnohem méně času na kamarády. To je naprosto v pořádku. Vměstnat v dnešním uspěchaném světě do svého programu mezi práci a miláčka ještě kamarády, může být někdy opravdu těžké. Přesto se o to snažte. Přátelé jsou skvělí. Až si budete jednou za čas potřebovat vyrazit na drink jako za starých časů, postěžovat si, nebo pro svou lásku naplánovat narozeninovou oslavu, budete je potřebovat.

4. Nemluvit o penězích
Zvláště po sestěhování zařaďte do svého vztahu diskuze o penězích. Není to příjemné a pravděpodobně to nebudou vaše oblíbené diskuze, ale stejně to udělejte. Pokud máte dluhy, řekněte to svému milovanému, pokud možno ještě předtím, než se společně upíšete k nájmu, hypotéce…. Vydělává váš miláček dvakrát tolik než vy, ale výdaje si dělíte rovným dílem? Snadno vás dožene pocit nespravedlnosti. Odmítá váš miláček drahou dovolenou, ale vy ty peníze opravdu chcete do společné dovolené investovat? Buďte k sobě navzájem upřímní a pravidelně(!) mluvte o penězích a o tom, jak si právě stojíte finančně.

5. Spokojit se s rutinou
Čím delší vztah, tím snazší je upadnout do rutiny. Není na škodu mít každou druhou sobotu filmový den. Nikdy ale nepřestávejte hledat alternativy na ostatní dny, abyste se vyhnuli nudě. Nečekejte, že vám navždy vydrží stejná vášeň a pocit nového jako na začátku vztahu. To se zkrátka nestane. Zároveň se ale bez boje nespokojte s „bezpečnou“ rutinou. Hledejte změny a porušování komfortní zóny. Udrží vás to oba vášnivé, zamilované a váš vztah zajímavý.