Jak být lepším partnerem

14.12.2020 22:07

Blíží se vánoční svátky a nový rok s novými předsevzetími. Po druhém opatrném uvolnění to navíc vypadá, že možná budeme opět na nějaký čas zavření doma. Jak si zpříjemnit vánoční svátky a posunout vztah zase kousek směrem k dokonalosti? Přečtěte si naše tipy, jak ukázat lásku a upevnit vztah.

Poznejte jejich preference
Možná chce váš miláček zpracovat stres nebo smutek o samotě, spíše než abyste ho či ji utěšovali. Možná mají rádi na noc zatopeno, nebo naopak velmi studenou ložnici s mnoha pokrývkami. Jak si dělají kávu? Nebo dávají raději přednost čaji? Poznejte, co má váš miláček rád. Bez ohledu na to, jak bezvýznamné se vám to může zdát. A chovejte se podle toho. Ráno jim nabízejte jen čaj a na kávu se ani neptejte, pokud ji nepijí. Dáte jim touto drobností najevo, že svou polovičku znáte a rozumíte jim.

Dívejte se do očí
Už dávno víte, že pohled z očí do očí je důležitý. Ale jak často to děláte, pokud už jste spolu dlouho? Navažte oční kontakt, když si o něčem povídáte, když vám oni něco vyprávějí. Otočte se a dívejte se na ně, zvedněte oči od ranních novin, když spolu mluvíte.

Podporujte je v kariéře
Povzbuzujte svého miláčka, aby dosáhli svých cílů v kariéře. Povzbuďte je, když měli těžký den, pomozte jim připravit se na interview. Jste doma na home office? Dejte jim vědět, že jejich práce není bez povšimnutí a nechtějte po nich v pracovních hodinách během týdne práci v domácnosti.

Učte se navzájem
I když jste spolu roky, máte různé pracovní náplně, jiné kamarády a přinejmenším čtete jiné knihy. Nechte se navzájem naučit něco, co umí ten druhý. Může jít o „obyčejné“ věci jako uvařit specifické jídlo, zatlouct hřebík, přišít knoflík, nebo o komplikovanější činnosti / znalosti jako renesanční umění či základy astronomie. Obohatí to vaše společné chvilky, ukážete polovičce, že se zajímáte o jejich zájmy, a ještě se přiučíte něčemu novému.

Ovládněte umění omluvy
Omluvit se může být těžké. Znát své chyby a umět je napravit je ale znak vyzrálého dospělého člověka. Jen když si je přiznáte, můžete se z nich poučit a proměnit je v pozitivní věc. Umět to přiznat nahlas je pak „další level“. Vyrostete sami a zlepšíte všechny své vztahy.

Polibte se na rozloučenou (nebo každé ráno)
Před odchodem do práce, když jste oba na home office, prostě každé ráno. Tak jako tak, pořádně se polibte alespoň jednou za den, i v ty nejrušnější týdny. Pořádný polibek na rty, nebo ten skoro vzdušný na tvář à la běžím na autobus. Polibek se skutečným záměrem se políbit je úplně jiný než ten uspěchaný z povinnosti.

Chvalte je v soukromí i na veřejnosti
Řekněte nahlas, jak jim to sluší, pochvalte je za úspěch v práci, dejte jim vědět, že jste rádi, že je máte. Za zavřenými dveřmi i před lidmi. Jsou příliš skromní, aby zmínili svůj talent na vaření nebo tenis? Zmiňte se před příbuznými nebo přáteli, když se baví o dalším zázračném tenisovém dítěti či když sledujete pořad o vaření. Buďte na svého miláčka pyšní a dávejte to najevo.

Naučte se „Co bys ode mě právě teď potřeboval/a?“
Místo otázky „Co se děje?“ se zeptejte, co potřebují právě teď. Vysvětlovat, co (všechno) je špatně, je vyčerpávající a nikdy není jasné, odkud začít. Co od vás potřebují právě teď, je přímá otázka. Spíše dostanete odpověď a porozumíte potřebám svého protějšku.

Buďte krásní i doma
Dvacet let staré tepláky jsou zajisté super pohodlné. Noste ale pravidelně i ty nové. Ty slušivé. Nemusíte doma chodit v obleku, perfektně učesaní a nalíčení, ale nepřehánějte to ani s uválenými vlasy z postele a se sbírkou pestrobarevného oblečení z dob komunismu. Zvláště v době, kdy se střídá uzavírání s uvolňováním, vám to i po měsících mezi zdmi domova pomůže cítit se lépe. A dívat se na miláčka ve slušivém tričku už vůbec neuškodí.