Jak poznat lháře

20.06.2020 21:14

Neupřímný člověk nebo dokonce lhář je jedním z nejhorších typů lidí, se kterým můžete mít vztah. Vztah vystavený na lžích totiž nemůže vydržet. A než se zhroutí, hodně vám ublíží. Jak tedy poznat lháře ještě předtím, než si s ním nebo s ní vůbec něco začnete? Pojďme na to.

Jejich vlastní vyprávění do sebe nezapadá
Někteří lháři rádi přehánějí. Všude byli, všechno znají, jejich dovolené jsou na těch nejexotičtějších místech. Někteří vyprávějí dvakrát stejný příběh, až na to, že stejný není. Další řeknou něco jeden den a druhý den je to jinak. Někdy vyprávění nesedí, protože jste něco nepochopili, přeslechli a podobně. Pokud se to ale stává častěji, je něco špatně. Chcete se přesvědčit? Zeptejte se na nějaký detail z jejich předchozího vyprávění. Pokud vám odpoví zcela jinak, než jak to vyprávěli prvně, máte dost jasný důkaz neupřímnosti.

Odporují sami sobě
Zamyslete se, můžete o nich říct něco určitého? Nebo si nejste jistí, co vlastně dělají nebo kde přesně to byli, protože něco je prostě divně? Poznáte to i zcela jednoduše. Například na profilu mají napsané, že pracují v IT, ale když si píšete, mezi řečí se zmíní, že jako vedoucí obchodu vědí hodně o psychologii zákazníka.

Odpovídají vyhýbavě
Není jasnější známky něčí neupřímnosti, než když se začne vymlouvat. Konkrétně když se zeptáte na nějaké jejich tvrzení a oni okamžitě skočí na: „Prosím tě, nejspíš jsi mě špatně slyšel/a, měl jsem na mysli…“ a podobně. Nechtějí odpovídat a jejich odpovědi jsou vágní, neurčité. Případně obviní ze lži vás. Běžná lidská vlastnost je, že u ostatních předpokládáme stejné vlastnosti. Najednou tedy stojíte před obviněním, že lžete a vymýšlíte si? Ale ale, kdopak to mluví!

Šestý smysl na vás křičí „To je lež!“
Šestý smysl je snad už od dob prvního zemědělce podceňovaný. Často ale podvědomě zachytíme signály, které do našeho racionálního mozku nedojdou, a poskládáme je do jasného sdělení. Aneb šestého smyslu. A ten nám řekne, že člověk naproti nám zrovna lže. Nevidíte žádné podezřelé známky, něco vám ale říká, že to je lež? Věřte si.

Nakonec, nikdy svůj protějšek přímo neusvědčujte ze lhaní. Je skutečně důležité nejdříve trochu zapátrat Pokud máte tendenci rovnou skočit k závěrům, spíš máte sami v sobě nevyřešenou minulost zahrnující právě lži. Ovšem ať už to dopadne jakkoli: Výše položené poznávací znamení lháře značí, že tento člověk není vhodný ke vztahu. Pátrejte dál.