Jak se seznámit

13.01.2013 23:02

Jak se seznámit?

Znáte to, většina z nás má k seznámení dostatek příležitostí, ale hlavní překážkou při hledání partnera je naše nesmělost. Většinou argumentujeme, že na seznamování nemáme čas, že je to náročné, nebo že v našem okolí není nikdo vhodný. Pravdou ale je, že jsme nesmělí, opatrní a máme obavy z odmítnutí.

Dámy prominou a pánům je to jedno – lidí kolem nás je jako sraček, kam se podíváte tam někdo je. Naším okamžitým vizuálním sítem přitom projde denně při pouhé procházce několik desítek různých potencionálních partnerů a mnoho z nich v této první zkoušce obstojí. O těch bychom měli zjistit více – ale neuděláme to. Protože máme strach.

„Naším největším hendikepem při seznamování je strach z odmítnutí“

Jak se tedy seznámit, když jsme příliš nesmělí a naše vnitřní já nemá dost sil na to přesvědčit nás, že to za to stojí? Řešením jsou seznamovací služby – někdy to může být například večírek zaměřený na singles, tedy lidi bez partnera, někdy to je online seznamka.

„Online seznamka je vhodná pro lidi s malými možnostmi seznámení“

Tyto na seznámení zaměřené weby nebo služby nám mají první krok usnadnit - online seznamky jsou na tom v prvním krku o poznání lépe, protože nám umožní pomocí filtrů vyselektovat opravdu podrobně potencionální vhodné partnery na základě nepřeberného množství kritérií. Můžete si tak vybrat, zda ten, s kým se chcete seznámit, má být z Vašeho okolí, nesmí to být kuřák, má být starý od .. do, vysoký tak akorát, bezdětný a dobře zajištěný atp. A během pár minut máme několik desítek i stovek možností na výběr. Pak už je jen na nás kdy a jak je oslovíme. To je ale ta nejhorší část – jak vlastně začít.

„Speed dating už vyžaduje odhodlání“

Na tzv. speed datingu, tedy setkání singles, kde se sejde maximálně několik desítek lidí, je to právě naopak. Během pár desítek minut si bez obalu musíme pohovořit s tolika lidmi jako za celý měsíc ne a o všech víme, že hledají partnera (teď nechám stranou, na co ho hledají) a seznámení je prosté, někdy je dokonce k dispozici i třetí osoba, která první kontakt, totiž představení, provede za nás a ještě nám to zjednoduší. Vybírat ale na druhou stranu můžeme jen z několika málo jedinců.

„Bez vnitřního přesvědčení to nejde“

Takže zásadní otázkou je, záleží nám spíš na množství potencionálních partnerů nebo na usnadnění seznámení? A jsou tu i další možné zádrhele, co když díky práci nebo rodině opravdu na seznámení čas nemáme? Nebo jsme z takového regionu, odkud na seznamovací párty máme několik desítek i stovek kilometrů? Nicméně – nejdůležitější je rozhodnutí, musíme se vnitřně odhodlat k tomu učinit první krok. Totiž stejně jako si můžeme říkat: „dnes už na tu párty pojedu“ tak úplně stejně můžeme před obrazovkou trávit hodiny a hodiny výběrem, ale po pečlivém průzkumu se neodhodlat ke kontaktu.

Nezapomeňte: Chceme li se seznámit, musíme být aktivní.