Pozor na tyto komplimenty

28.02.2019 14:14

I komplimenty umí být někdy pěkně zamotané. Divíte se, proč se váš miláček urazil, když jste mu zalichotili? Někdy chceme své druhé polovičce mezi řečí polichotit nebo jen ocenit snahu.  Než si to ale uvědomíme, zmíněný miláček se urazí nebo rozzuří a my nevíme proč. Podívejte se na často říkané komplimenty, které ale mají přesně opačný efekt.

Díky za pomoc. Ale sám / sama to zvládnu rychleji

Bez toho dodatku pochvalu v klidu říkejte. Pokud vám chce miláček s něčím pomoci, ať už jsou to domácí práce nebo oprava auta, nechte ho / ji. Je to trochu jako s dětmi, pokud je ode všeho vyháníte a nikdy po nich nic nechcete, jak můžete očekávat, že se příště nabídnou znovu? Vás by také nepotěšilo, kdyby na vaši upřímnou snahu protějšek odpověděl v podstatě „nechci tvoji pomoc, protože to neumíš“. Příště si rozmyslíte nabídnout pomocnou ruku. Jednoduše poděkujte, nechte je to převzít a běžte dělat něco jiného.

„No páni, tos mě hodně překvapil / překvapila, žes to zvládl / zvládla“

Předchozí rada s dětmi tady bohužel nefunguje. Jako na prcky na vás určitě platilo, když jste dospělé v něčem příjemně překvapili. V dospělosti už je to nepříjemné. Zvlášť, když se jedná o nějakou prkotinu. Rozbitá polička, zprovoznění pračky, klidná jízda, parkování. Vlastně jim říkáte, že jste je pokládali za neschopné. Opatrně s tím.

„Ty máš tak zvláštní vkus! Nechceš si ten dárek spíše nechat?“

Pokud se rozčilujete, že vás už několik let po sobě k Vánocům, narozeninám i výročí obdarovává nudným neosobním dárkem, možná jste v minulosti takto škobrtli. Dárky jsou vždy tenký led. Pro obě strany. Partner nebo partnerka vám vybrali netypický dárek, který ale není vůbec váš šálek kávy? Nevadí. Nikdy neodmítejte a také předmět proboha hned neuklízejte! I kdyby to byl ten nejošklivější svetr v historii či nejnevkusnější doplněk na pracovní stůl, nechte si je alespoň několik hodin na očích. Výjimku představují ložnicové dárky, ty můžete před tchyní schovat ihned. Odmítnout dar ve chvíli, kdy jej osvobodíte z balicího papíru, není dobré. Raní to city vašeho protějšku. Příště vám dá nehynoucí klasiku. Nudnou a neinovativní.

„Jsi tak roztomilý / roztomilá!“

Toto a cokoliv spojovaného se zvířaty či kreslenými postavičkami vynechte úplně. Vzezřením roztomilí lidé to za život slyšeli tolikrát, že v dospělosti už toho mají opravdu plné zuby. Natož když je takto označí jejich drahá polovička. Roztomilé je štěně, Budulínek, nebo rozčilující se animovaná postavička. Vašeho miláčka rozhodně nepotěší, když ho nebo ji zařadíte do této skupiny. „Roztomilost“ navíc nejpravděpodobněji užijete, když vaše polovička soptí vzteky, stane se jí něco trapného, nebo má všeho dost. Tedy v nejhorší možné situaci.