Pravidla lásky podle Orientu

26.03.2020 22:51

Starodávné učení Orientu je dnes pro nás zároveň vzdálené i blízké. Pokládáme se za nejlepší civilizaci a zapomínáme, že moudrost dávných dob nám může výrazně pomoci i dnes. Podívejte se s námi na učení Orientu o lásce, které je platné i pro přítomnost.

Štěstí přichází z nitra
Jediná jistota ve světě je, že vše se neustále mění. Záviset s vlastním štěstím na něčem vnějším – jiném člověku – nevyhnutelně vede ke zklamání. Změní se buď on, nebo vy. A láska, štěstí, klid zmizí spolu s ním nebo s ní. Protože ten člověk je zdrojem vašeho štěstí, ne vy. Naučte se milovat sami sebe. Teprve díky tomu uvidíte lásku i v očích druhého člověka. A dokud budete spojeni s vlastním nitrem, štěstí vám nikdy doopravdy nezmizí.

Láska a štěstí přicházejí k těm, kteří umějí ocenit, co již mají
Říká se, že sousedova tráva je vždy zelenější. Orientální myšlení ale tvrdí pravý opak. Pokud se budete snažit hledat štěstí vždy vedle, těsně mimo to, co už máte, nikdy ho nenajdete. Hledejte lásku tam, kde jste. Ve vztahu, který už máte. Najděte štěstí ve skutečnosti, že jste už nalezli, že se s nimi probouzíte a usínáte. Když se budete stále rozhlížet kolem sebe, jestli není příslovečná tráva vedle zelenější, skončíte sami.

Cokoli řeknete, lidé kolem vás slyší. Slova vybírejte pečlivě
V hádce je strašně snadné vysypat na svého miláčka všechny drobné chybky a zlozvyky, které vás na něm nebo na ní rozčilují. Svůj vztah tak ale nikam neposunete. Zraňující slova ovšem zůstanou a budou vašeho miláčka ovlivňovat i dlouho potom, co je pronesete. Svá slova volte vždy pečlivě, ať už jste zrovna ve svém nejlepším období, nebo se hádáte.

Z kruhu nenávisti se osvobodíte pouze pomocí lásky
Odpovídat na nenávist nenávistí je zajisté velmi lehké. Nadávat v odpověď na nadávky, hněvat se, snažit se otočit vinu. Pro mnohé je to přirozená obranná reakce. Není to ale jediná možnost. Bludný kruh nenávisti jen dále poškozuje váš vztah. Uchovává ho v rozervaném stavu, a v tom nemůžete fungovat. Odpovězte láskou a porozuměním. Jen tak se dostanete z bludného kruhu a budete schopni vyřešit problém a posunout se. Možná dokonce pouto mezi vámi ještě posílíte.