Rozchod po letech. Proč se to děje a jak tomu zabránit u vás

25.01.2021 12:45

Zdánlivě nerozdělitelné páry se po letech najednou rozcházejí a vy nevíte proč. Přitom se k sobě chovali vždy hezky, děti mají zdravé a krásné… Nikdo zkrátka nechápe. Proč k tomu dochází a jak se tomu vyhnout? Odpověď najdete v článku.

Neřešené problémy
Zvláště dříve se toto moc neřešilo. Pár má větší nebo menší problémy a z nějakého důvodu je nechce řešit. Tak to nechají jednoduše být a doufají, že se situace zase uklidní. Jenže i ty nejmenší banality ve vztahu zůstanou a postupně ho narušují. Neřešené problémy jsou nejčastějším důvodem rozchodu párů těsně po vstupu do důchodu. Předtím měli partneři / manželé vždy starosti s dětmi a s prací. Vždy se dalo / muselo něco dělat.  Jenž se vstupem do důchodu se to najednou mění. Najednou máte mnoho času. A léta neřešené drobnosti vyplují na povrch v podobě příslovečného „krakena“.

Jak se tomu vyhnout? Nenechte neshody „vyhnít“! Je lepší se i pár měsíců trápit snahou najít řešení než problém (znovu) objevit před šedesátkou bez možnosti s ním něco dělat.

Nečekaná životní zkušenost
Všechny události v životě opravdu nelze předvídat. Stane se něco, co vám nebo vašemu protějšku změní pohled na svět či na sebe samé. Zákeřná nemoc, nečekaná smrt blízkého, ztráta zaměstnání, nebo naopak příležitost povýšit, o které jste nikdy předtím neuvažovali. Přinutí vás to zamyslet se nad dosavadním pohledem na svět a změnit ho. Pochopitelná je i změna náhledu na samotný vztah. Přestanete se shodovat, změní se vám priority, nebo cíle, které jste si ve vztahu předtím dali.

Ztráta intimity
Do partnerského vztahu patří i sex a všechny intimní drobnosti, které spolu sdílejí jen životní partneři. Kromě vytrácení sexu si přestanete dávat polibky na dobrou noc, už spolu nevaříte, nechodíte na rande. Pokud necháte intimitu se takto vytratit, zmizí mezi vámi i těžko definovatelné spiklenectví, které je právě a pouze mezi dvěma lidmi ve vztahu. Drobné polibky a pohlazení vám začnou chybět a než se nadějete, vymizí mezi vámi i láska.

Pocit, že jste něco zmeškali
Začne na vás dotírat pocit, že jste něco zmeškali. Tím spíš, pokud jste spolu již léta a brali jste se mladí. Se společností stále zaměřenou na to mládí tu je najednou dojem, že vám něco uniklo. Začnete hledat, co musíte ještě rychle stihnout. A váš protějšek vás nemusí stíhat, případně se na vás mračí, že už vám není dvacet, takže nemůžete dělat to či ono. Právě váš miláček by vám měl ale pomoci nepříjemný pocit překonat. Mluvte spolu, nic si nevyčítejte a pomozte si najít, čemu se věnovat. I kdyby jeden z vás si měl užívat zklidňující se tempo života a druhý se přihlásil na skydiving, je to lepší než se rozejít. Vztah se neustále vyvíjí, i po letech společného života.