Varovná znamení, která nemůžete ve vztahu přehlížet

24.11.2020 17:56

Řekli jste si ve vztahu už někdy „Tohle přeháním“? „Dělám z komára velblouda“? Každý vztah má své výzvy, takže občas můžete odmávnout chování vašeho miláčka, které se vám nezdá úplně správné, jako hloupost. Jenže ne každá „vztahová výzva“ je opravdu výzva. Rozeznejte pravé varovné signály, jež není radno přehlížet.

Vždycky je po jejich
Rádi rozhodují o tom, kam půjdete na večeři, pomohou vám s výběrem oblečení na velkou společenskou událost, ukážou vám svůj koníček, který teď můžete dělat spolu. Jenže jakmile dojde na věci, které byste rádi dělali vy, tak to nejde. Nebo občas jde, ale oni jsou pak celou dobu nabručení a znudění. Všechno je zkrátka po jejich, protože jejich způsob je ten správný, lepší a zábavnější. Pokud jakýkoliv jejich návrh odmítnete, vždy si najdou způsob, jak vám znepříjemnit život.

Využívají vaši empatii, ale neoplácejí ji
Jste jejich vrba. Vždy za vámi přijdou se svým trápením a hořkostí, vypovídají se a třeba i poděkují. Jenže když si potřebujete postěžovat vy, i na nějakou drobnost, sotva vás nechají domluvit bez přerušení nebo se zatoulají ve vlastních myšlenkách a neposlouchají vás. Zkrátka zneužívají vaši dobrotu a empatii, ale neumějí to samé udělat pro vás. Nebo možná nechtějí.

Sebe považují za ty rozumné a vás za ty řízené emocemi
Věří, že mají pravdu. Když ne vždycky, tak alespoň většinou. Vždy se ujímají role toho rozumnějšího z vás dvou, a i když si doma třeba vyslechnou vaše názory či námitky proti něčemu, co hodlají udělat, na veřejnosti se podle toho nikdy nechovají.

Spousta plánů do budoucna, ale nedělají nic pro to, aby se tam dostali
Jsou ochotní mluvit o svatbě, dětech, že se přestěhujete na druhou stranu republiky, nebo že dají výpověď v práci, kde si jich neváží. A vy jste rádi, protože málokdo se o tom nebojí mluvit, že? Jenže jak čas postupuje, všímáte si, že sice hodně mluví, ale nikdy se aktivně nesnaží se té malované budoucnosti přiblížit.

Dávají vám vědět, že mohou mít kohokoli
Ať už to říkají na plná ústa, nebo vám jen „nenápadně“ vyprávějí o kolegovi / kolegyni, kteří po nich hází očkem. Zkrátka je vám tak či onak neustále předkládáno, že váš současný miláček může mít kohokoli, na koho si ukáže. A vy máte velké štěstí, že je máte zrovna vy. Vezměte to jako pokyn a utečte.

Nikdy neřekli ani neudělali nic špatně, to vy si to jen špatně pamatujete
Pokud je upozorníte na něco, čeho jste byli svědkem, popřou to s takovou vehemencí, že začnete pochybovat i o vlastních vzpomínkách. Oni přece nedělají chyby. Navíc takhle hloupé, miláčku, to si pamatuješ úplně špatně. Vlastně, vzpomínáš si na…
Rádi to dělají v podstatě se vším. Pokud už vyprávíte ve společnosti něco z vašeho společného života, většinou se ujímají velení a jestliže něco vyprávíte vy, alespoň jednou vás přeruší a opraví. Anglicky se tomu říká gaslighting a v nejhorších případech to znamená, že vás psychicky zmanipulují natolik, že začnete zpochybňovat vlastní zdravý rozum.

Nerespektují vaše hranice
Chtějí vás líbat na ucho, přestože dobře vědí, že to nemáte rádi. Popichují vás ohledně něčeho, o čem jste jasně řekli, že nechcete mluvit. Ale oni to čas od času stejně vytáhnou a když je okřiknete, tváří se ublíženě, že vás jenom škádlí. Neustále se snaží vstoupit za hranice, které jste vytyčili. Když se ohradíte, osočí vás, že jste nepříjemní, že tak to přece zamilované páry dělají, dělají si legraci atd. Vaše hranice jsou pro ně zkrátka něco, co musejí posouvat stále dál.