Vědecká metoda, jak se přenést přes rozchod

23.08.2020 23:50

Vědecké poznatky se již nespecializují pouze na paměť, jaká je nejlepší terapie po rozchodu a podobně. Vědci zkoumají i zcela konkrétní problémy. V tomhle případě, jak se nejlépe dostat přes rozchod. Zajímá vás to? Tak pojďte číst.

Najděte si vzor

Mnoho z nás má za vzor sportovní hvězdu nebo veleúspěšného obchodníka. Vzor funguje i na bolest z rozchodu. Najděte ve svém okolí nebo v popkultuře někoho, kdo se s rozchodem vyrovnal přímo báječně. Může se jednat i o postavu z knihy! Napadá vás silná žena, kterou obdivujete a jež je na tom po rozchodu i lépe? Znáte sebevědomého muže, který se z rozchodu oklepal velmi záhy a ještě tuto zkušenost využil ve svůj prospěch? Vezměte si je za vzor. Nechte se inspirovat, jděte v jejich stopách.

Starejte se o sebe

Stres a neštěstí vás přirozeně v první chvíli srazí na kolena. Klidně se vyplačte a prohlédněte si všechny fotky, které jenom máte. Hned druhý den ráno se ale o sebe začněte starat. Objednejte se na masáž nebo kosmetiku, přinuťte se protáhnout si tělo při cvičení. Kupte si něco krásného na sebe. Namalujte se či se dokonale oholte i na doma. Poproste kamarády, aby si s vámi udělali filmový večer, nebo vás naopak vytáhli do společnosti. Je důležité, abyste se cítili dobře na duši i na těle. Rozmazlujte se.

Najděte si cíl

Rozchod je trochu jako cigarety. Když je ztratíte, nevadí vám ani tak ta chybějící cigareta (bývalý partner / bývalá partnerka) jako taková, ale samotný zvyk. A rozchod rozbourá rutinu, kterou jste si doteď pěstovali. Místo abyste se doma o samotě utápěli ve smutku, najděte si novou „závislost“. Stanovte se cíl. Třeba uběhnout maraton, konečně se naučit ten zákeřný cvik nebo uvařit obtížné jídlo. Nebo znovuobjevte to, co vás tak strašně bavilo, než jste se vrhli do vztahu. Psali jste si blog, učili se cizí jazyk, jezdili jste pravidelně na kole. Jakmile začnete mít pocit, že máte příliš volného času nebo strašnou chuť na ten alkohol ve skříni, rozptylte se (staro)novými vášněmi.

Nemyslete na růžového slona

Čím usilovněji se na něco snažíme nemyslet, tím spíše to nevymažeme z hlavy. Určitě se vám už někdy stalo, že jste měli příšernou chuť třeba na panáka. Jenže bylo sotva poledne, byli jste v práci, zkrátka nebyl vhodný čas. Tak jste se snažili tu zlatavou tekutinu v orosené skleničce vytlačit z mysli… Jenže tím spíš vás ona představa rozptylovala. Vyzkoušejte si to klidně hned. Před spaním si opakujte „Nemysli na růžového slona“.  Co se vám zdálo? Samozřejmě jen o růžových slonech. Násilím si vytlačit bývalého nebo bývalou z paměti prostě nejde. Jakmile se vám zase začnou vkrádat do hlavy, rychle se uvrtejte do náročného pracovního úkolu. Nebo se snažte NEmyslet na růžového slona.