Vztah na celý život aneb bez čeho se neobejdete

28.07.2021 12:12

I všechny romantické filmy se na tom shodnou – pro dlouhodobý vztah je důležitá poctivost a charakter. A to už něco znamená, když se na něčem shodnou všechny pohádky, a romantické filmy k tomu. Jaké další vlastnosti jsou nezbytné pro vztah na celý život? Pojďme je probrat.

Snadná řešení nejsou odpověď
Existuje bezpočet expertů, rádců a internetových článků, kteří vám řeknou, jak nejlépe ošálit druhé pohlaví, aby si s vámi vyšlo. Nebo rovnou vyspalo. Takové vztahy ale nikdy nedojdu dál než do nějakého třetího rande.

Proč?
Triky si získáte něčí sympatie a okouzlíte je svým šarmem. Takový základ je ale velmi povrchní. Ideální pro okamžitý výsledek, třeba pokud chcete získat pozornost na konferenci. V dlouhodobých vztazích ale musíte stavět na jiných hodnotách. Takže co potřebuje opravdu pevný vztah, který vydrží na celý život?

1. Čestnost
Jinými slovy poctivost, mít své zásady. Čestný člověk plní své sliby, nepodvádí a celkově se chová tak, aby svým chováním nepoškozoval. Pojem cti si dnes spíše spojujeme s nedávnou dobou, kdy čest ženy spočívala v sexuální střídmosti a muže ve statečnosti v boji. Původně to ale znamenalo, že má člověk charakter.  Dnes je tomu stejně.

2. Trpělivost
Abyste postavili pevný vztah, musíte na to mít trpělivost. S partnerem, ale i se sebou samým. Nepleťte si s trpným přijímáním toxického vztahu. Trpělivost znamená jednoduše to, že se nerozejdete při prvním náznaku potíží, ale pokusíte se své neshody vyřešit.

3. Laskavost
Abyste se pohnuli z místa, musíte být laskaví. Lidstvo by se nedostalo tak daleko, jako jsme, pokud bychom nebyli k ostatním vlídní a laskaví. A stejně je na tom i váš vztah. Buďte k ostatním i sobě vlídní a dostane vás to mnohem dál než výhrůžky, strach a zlost.

4. Jednoduchost
Nehledejte komplikace. Vymýšlet složité důvody, proč váš miláček nepřišel včas domů – podvádějí vás a zrovna teď se někde na večeři schovávají před známými, večeře je připálená, protože myšlenkami byli zaseknutí na party s přáteli a hlavně jejich ex – ničemu nepomůže. V duchu Occamovy břitvy vždy hledejte to nejjednodušší vysvětlení. V 99 případech ze 100 bude správné.

5. Smysl pro spravedlnost
Někdy nejste v právu a ve vztahu musíte být připraveni to přijmout a uznat. A snažit se, abyste co nejlépe dosáhli spravedlnosti v dané situaci. Tohle pravidlo vlastně aplikujte na celý svůj dospělý život.

6. Zdravé meze
Je nádherně romantické i reálně potřebné občas své lásce ustoupit, uznat jejich názor, vzdát se něčeho. Ale nikdy nepřekračujte tu zdravou mez. Tu, kterou určíte vy (něco je na vás už prostě moc), již si určí vaše polovička a celkově mez, za kterou se váš vztah promění v toxický či násilnický.